Kremówki na herbatnikach


Ulubione kremówki wszystkich panów w mojej rodzinie. Proste i szybkie w przygotowaniu, całkowicie bez pieczenia. Gęsty, aksamitny, pachnący wanilią krem, zamknięty między dwoma herbatnikami. Każda porcja oprószona cukrem pudrem kusi wyglądem i oczarowuje wyśmienitym wnętrzem. Gdy raz spróbujcie, będziecie je przygotowywać na każdy karnawał :]

Składniki:

  • około 200-250 g dobrej jakości herbatników
  • 1 l mleka min. 2%
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 150 g cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka i 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g masła

Ponadto:

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie gotujemy 800 ml mleka z masłem.
W misce miksujemy 200 ml mleka, żółtka, cukier, cukier z wanilią, mąkę i budynie. Uzyskaną mieszankę przelewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy aż do otrzymania gęstej, jednolitej masy o konsystencji budyniu.
Formę o wymiarach około 25 x 35 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy herbatniki. Wylewamy masę budyniową. Przykrywamy warstwą herbatników. Wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin.
Podajemy schłodzone, przed podaniem opruszamy cukrem pudrem.

Smacznego :]

kremówki na herbatnikach

kremówki 1

kremówki na herbatnikach 1

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress