Krem speculoos
Francuski, aksamitny krem na bazie korzennych ciasteczek speculoos. W połączeniu z miodem i białą czekoladą tworzą niepowtarzalny, oryginalny smak. Jak sama nazwa wskazuje – niesamowicie spektakularny! :] Możecie go wykorzystać do croissantów, naleśników, serników i innych wypieków, albo po prostu wyjeść łyżką ze słoika :]
Składniki (na 9 dużych porcji):
- 150 g ciasteczek korzennych (najlepiej Speculoos firmy Lotus – szukajcie w Almie lub Speculatius firmy Favorina – dostępne w Lidlu)
- 90 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 60 g płynnego miodu
- 30 g brązowego cukru
- 50 ml oleju kokosowego
Przygotowanie:
Ciasteczka korzenne mielimy w blenderze.
Kemówkę, posiekaną czekoladę, miód, cukier oraz olej umieszczamy w rondelku. Mieszamy regularnie aż do całkowitego połączenia wszystkich składników oraz uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do miski i miksujemy z ciasteczkami.
Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do szczelnie zamykanego słoika. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :]
W którym momencie dodajemy śmietanę? W składnikach jest w opisie już nie
Na samym początku – doprecyzowałam już opis
Dzień dobry.
Chciałam zrobić krem do bezy i już prawie się za niego zabrałam, gdy zobaczyłam, że opisie wykonania jest mleko niewymienione wśród składników. Ile powinno go być?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź,
Ania
Chodzi o śmietanę kremówkę – już się poprawiłam