Krem speculoos


Francuski, aksamitny krem na bazie korzennych ciasteczek speculoos. W połączeniu z miodem i białą czekoladą tworzą niepowtarzalny, oryginalny smak. Jak sama nazwa wskazuje – niesamowicie spektakularny! :] Możecie go wykorzystać do croissantów, naleśników, serników i innych wypieków, albo po prostu wyjeść łyżką ze słoika :]

Składniki (na 9 dużych porcji):

  • 150 g ciasteczek korzennych (najlepiej Speculoos firmy Lotus – szukajcie w Almie lub Speculatius firmy Favorina – dostępne w Lidlu)
  • 90 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 60 g płynnego miodu
  • 30 g brązowego cukru
  • 50 ml oleju kokosowego

Przygotowanie:

Ciasteczka korzenne mielimy w blenderze.
Kemówkę, posiekaną czekoladę, miód, cukier oraz olej umieszczamy w rondelku. Mieszamy regularnie aż do całkowitego połączenia wszystkich składników oraz uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do miski i miksujemy z ciasteczkami.
Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do szczelnie zamykanego słoika. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

 

 

 

domowy-krem-piernikowy

domowy-krem-speculoos

4 Comments

  1. Dzień dobry.

    Chciałam zrobić krem do bezy i już prawie się za niego zabrałam, gdy zobaczyłam, że opisie wykonania jest mleko niewymienione wśród składników. Ile powinno go być?

    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź,
    Ania :)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress