Krem Snickers
Prawdziwie niepojęty jest dla mnie fakt usuwania ze sklepowych półek produktów, które podbiły nasze serca i podniebienia, przy jednoczesnym utrzymywaniu tych, które miałyby wzięcie jedynie w sytuacji skrajnego głodu. Tak było między innymi z Milky Way Magic Stars, gumą do żucia Wrigley`s Juicy Fruit, czekoladami Cudbury, chrupkami Star Chips oraz lodami Zapp Algidy. O ile czekoladowe gwiazdki można od ponad roku dostać w Tesco, a pozostałe produkty doczekały się godnych (jak nie lepszych) następców, to istnieje produkt, za którym moja tęsknota nie przeminęła. Krem Snickers. Orzechowo- czekoladowa masa z karmelem, którą tak szybko wyjadałam ze słoika, że nie zdążyła nawet dotknąć kromki chleba. Jej domowa wersja jest równie uzależniająca, podaję więc przepis na 3 słoiki :] Zafundujcie sobie słodką podróż w czasie!
Składniki:
- masło orzechowe gładkie (wykorzystałam masło marki Felix)
- masa kajmakowa (polecam kajmak firmy Gostyń)
- 150 g orzeszków ziemnych
- 125 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 ml oleju arachidowego (lub innego oleju z orzechów, tłoczonego na zimno)
- 2-3 słoiki (wykorzystałam 3 niewielkie słoiki po maśle orzechowym 350 g)
Przygotowanie:
Orzeszki ziemne blendujemy do uzyskania konsystencji masła, albo przynajmniej mokrego piasku. W rondelku podgrzewamy mleczną i gorzką czekoladę wraz z olejem arachidowym. Regularnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy zmielone orzeszki zimne, dokładnie mieszamy. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy słoiki. Do każdego z nich przekładamy na przemian masło orzechowe, kajmak i masę czekoladową – i już gotowe :]
Krem nie wymaga przechowywania w lodówce.
Smacznego :]