Krem kokosowy


Biały krem skrywający w sobie słodycz białej czekolady, lekkość wiórków kokosowych i zapach egzotyki. Tak pyszny, że naprawdę nie wiem jak udało mi się przełożyć nim wafle. Po prostu nie mogłam oderwać się od słoika. Od wafli później też ;] Świetna alternatywa dla gotowych kremów, które można dostać w sklepie. Do pokochania przez całą rodzinę :]

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 100 g masła
  • szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Białą czekoladę rozpuszczamy z masłem i mlekiem kokosowym*. Przelewamy do miski i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W międzyczasie blendujemy wiórki kokosowe. Dosypujemy je do miski wraz z mlekiem w proszku. Mieszamy trzepaczką. Przekładamy do szczelnego pojemnika. Chłodzimy przynajmniej godzinę w lodówce.
Smarujemy wafle/ chałkę/ chleb/ naleśniki/ wyjadamy łyżką ze słoika. Ważne, by wyjąć krem z lodówki na około pół godziny przed spożyciem.

*Nie wstrząsałam puszki z mlekiem przed otwarciem. Mleko trzymałam cały dzien w lodówce i po otwarciu przełożyłam do szklanki wyłącznie białą śmietankę.

Smacznego :]

krem kokosowy

6 Comments

    • Krem jest bardzo gęsty i może być ciężko rozsmarować go na delikatnym biszkopcie. No ale kto nie ryzykuje… 😉 Proszę tylko dobrze nasączyć biszkopt, inaczej tort wyjdzie dość suchy. Pozdrawiam!

  1. Witam.A ja tak sobie wykombinowalam,ze moze krem nadawalby sie do mazurka na Wielkanoc? Jak pani mysli?

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress