Krakersowy warstwowiec


 Zanim znów kupicie gotowe ciastka, tłumacząc się brakiem czasu/piekarnika/zdolności cukierniczych, zerknijcie koniecznie na ten przepis. Całkowicie bez pieczenia, w niecałe 30 minut, z wykorzystaniem umiejętności posługiwania się łyżką oraz mikserem ;] Ciężko uwierzyć, że powstanie z tego coś smacznego? Spróbujcie, a będziecie serwować ten deser na każdym przyjęciu :]

Składniki (na około 12 porcji):

  • 200 g krakersów
  • 1 budyń bez cukru
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g masy krówkowej o smaku kakaowym
  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 70 g płatków migdałów

Przygotowanie:

1 szklankę mleka wraz z cukrem podgrzewamy w rondelku. W pozostałej części mleka rozpuszczamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i dodajemy budyń. Cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Miskujemy z masłem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę (nie dodajemy cukru!).
Kwadratowa formę o wymiarach około 24×24 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę krakersów. Przykrywamy je masą krówkową. Nastepnie układamy drugą warstwę krakersów, na której rozprowadzamy krem budyniowy. Wykładamy ostatnią warstwę krakersów. Zwieńczamy ubitą śmietaną kremówką i posypujemy podprazonymi na patelni płatkami migdałów. Już gotowe!

Smacznego :]

ciasto na krakersach

ciasto 3 bit

krakersowy przekładaniec

ciasto na krakersach 1

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress