Kostka owocowa – Twoje wakacyjne „must do”
Ogrom sezonowych owoców zalanych ulubioną galaretką – niby taki prosty i wszystkim znany deser, ale można go podać w innej, bardzo fajnej formie. Wystarczy zmniejszyć ilość wody przygotowując galaretkę i zamiast salaterek lub pucharków wykorzystać ceramiczną formę. Całość wygląda niesamowicie efektownie, a kwadratowe kostki, w które ostatecznie kroimy deser, apetycznie prezentują się na małych talerzykach. Koniecznie przetestujcie! :]
Składniki:
- 2 galaretki o dowolnym smaku
- 700 g dowolnych owoców, najlepiej mix różnych (ja wykorzystałam truskawki i borówki)
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
Owoce myjemy i przekładamy do ceramicznej formy. Zalewamy przestudzona galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Na stół podajemy całą formę, uprzednio przekrajając deser na kwadraty. Możemy udekorować listkami mięty lub melisy.
Smacznego :]