Kostka budyniowa z konfiturą
Dawno nie było tutaj ciasta bez pieczenia, ale zapewniam Was, że na tę pyszność warto było czekać. Znakomite herbatniki, przełożone aksamitnym kremem budyniowym i domową konfiturą z czarnej porzeczki, oprószone warstwą mlecznej czekolady, stworzyły niezwykłą kostkę, od której wprost nie można się oderwać. Idealna harmonia smaku i konsystencji! A to wszystko bez odpalania piekarnika! Skuszeni? :]
Składniki:
- 200 g herbatników
- słoik konfitury z czarnej porzeczki (około 250-300 g)
- 3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru
- 2 żółtka z jajek L
- 200 g miękkiego masła
- 70 g startej czekolady mlecznej
*szklanka o pojemności 240 ml
Przygotowanie:
Prostokątną formę o wymiarach 18 x 22 cm wykładamy folią aluminiową.
2 szklanki mleka podgrzewamy razem z cukrem w garnku o grubym dnie. W 1 szklance mleka rozpuszczamy budynie. Dodajemy żółtka, mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną miksturę i ucieramy rózgą kuchenną aż do otrzymania gładkiej, gęstej masy. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy z masłem na jednolity krem.
Na dnie formy układamy pierwszą warstwę herbatników – powinno się ich zmieścić 12 (3 rzędy po 4 herbatniki). Na wierzchu rozprowadzamy połowę konfitury z czarnej porzeczki. Przykrywamy 1/3 masy budyniowej. Układamy drugą warstwę herbatników, smarujemy konfiturą, a następnie 1/3 kremu. Przykrywamy ostatnią warstwą herbatników, rozprowadzamy pozostałą część budyniu. Posypujemy startą czekoladą.
Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.
Smacznego :]
Witam w przepisie są wymienione 2 żółtka jajka, za to nie mogę znaleźć w opisie kiedy używamy tych żółtek. Więc nie potrzebne są te żółtka?
Żółtek używamy do przygotowania masy budyniowej – przepis został zaktualizowany :] Dziękuję za zwrócenie uwagi! :]