Kostka budyniowa z konfiturą


Dawno nie było tutaj ciasta bez pieczenia, ale zapewniam Was, że na tę pyszność warto było czekać. Znakomite herbatniki, przełożone aksamitnym kremem budyniowym i domową konfiturą z czarnej porzeczki, oprószone warstwą mlecznej czekolady, stworzyły niezwykłą kostkę, od której wprost nie można się oderwać. Idealna harmonia smaku i konsystencji! A to wszystko bez odpalania piekarnika! Skuszeni? :]

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • słoik konfitury z czarnej porzeczki (około 250-300 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka z jajek L
  • 200 g miękkiego masła
  • 70 g startej czekolady mlecznej

*szklanka o pojemności 240 ml

Przygotowanie:

Prostokątną formę o wymiarach 18 x 22 cm wykładamy folią aluminiową.

2 szklanki mleka podgrzewamy razem z cukrem w garnku o grubym dnie. W 1 szklance mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy przygotowaną miksturę i mieszamy rózgą kuchenną aż do otrzymania gładkiej, gęstej masy. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy z masłem na jednolity krem.

Na dnie formy układamy pierwszą warstwę herbatników – powinno się ich zmieścić 12 (3 rzędy po 4 herbatniki). Na wierzchu rozprowadzamy połowę konfitury z czarnej porzeczki. Przykrywamy 1/3 masy budyniowej. Układamy drugą warstwę herbatników, smarujemy konfiturą, a następnie 1/3 kremu. Przykrywamy ostatnia warstwą herbatników, rozprowadzamy pozostałą część budyniu. Posypujemy startą czekoladą.

Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.

Smacznego :]

ciasto na herbatnikach

ciasto budyniowe na herbatnikach

ciasto z budyniem na herbatnikach

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress