Korzenne banoffee pies
Mój ukochany deser bez pieczenia w świątecznej odsłonie! Wystarczy zamienić jeden składnik z oryginalnej receptury, ozdobić tematycznym pikerem i bożonarodzeniowe banoffee pies są gotowe do podania :] Prosto, szybko, efektownie – czego chcieć więcej, gdy przed nami do zrobienia jeszcze milion rzeczy, a na wypicie grzanego wina też trzeba jakoś znaleźć czas ;]
Składniki (na około 10 porcji):
- 200-250 g ciasteczek korzennych – najlepiej Lotus Biscoff (Lidl produkuje też swoją wersję tych ciasteczek pod nazwą Spekulatius)
- 4 banany
- 400 ml śmietany kremówki
- 510 g masy kajmakowej (polecam z firmy Gostyń)
Przygotowanie:
Na dnie 10 niewielkich naczyń (wykorzystałam słoiczki o pojemności 220 ml) umieszczamy pokruszone ciasteczka korzenne. Następnie tworzymy warstwę z masy kajmakowej, na której układamy pokrojone w plastry banany. Zwieńczamy solidną porcją ubitej śmietany kremówki. I już gotowe!
Smacznego :]