Korzenne banoffee pies


Mój ukochany deser bez pieczenia w świątecznej odsłonie! Wystarczy zamienić jeden składnik z oryginalnej receptury, ozdobić tematycznym pikerem i bożonarodzeniowe banoffee pies są gotowe do podania :] Prosto, szybko, efektownie – czego chcieć więcej, gdy przed nami do zrobienia jeszcze milion rzeczy, a na wypicie grzanego wina też trzeba jakoś znaleźć czas ;]

Składniki (na około 10 porcji):

  • 200-250 g ciasteczek korzennych – najlepiej Lotus Biscoff (Lidl produkuje też swoją wersję tych ciasteczek pod nazwą Spekulatius)
  • 4 banany
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 510 g masy kajmakowej (polecam z firmy Gostyń)

Przygotowanie:

Na dnie 10 niewielkich naczyń (wykorzystałam słoiczki o pojemności 220 ml) umieszczamy pokruszone ciasteczka korzenne. Następnie tworzymy warstwę z masy kajmakowej, na której układamy pokrojone w plastry banany. Zwieńczamy solidną porcją ubitej śmietany kremówki. I już gotowe!

Smacznego :]

korzenne-banoffee-pies

piernikowe-banoffee-pies

swiateczne-banoffee-pie

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress