Kokosanki z czekoladą


Czy jest tu ktoś, kto lubi wszystko, co smakuje jak baton Bounty? Jeżeli tak, to przybijam piątkę i załączam do niej poniższy przepis na kokosanki. Są idealne! Z wierzchu rumiane i kruche, w środku delikatne i miękkie, a do tego jeszcze skrywają kostkę czekolady. Nie ma szans by się im oprzeć. Sięgasz po jedną, a kończysz z siedmioma spoczywającymi błogo w Twoim żołądku. No ale inaczej się po prostu nie da ;]

Składniki (na 2 płaskie blaszki):

  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g masła (lub oleju kokosowego)
  • szczypta soli
  • 400 g wiórków kokosowych
  • 1,5 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej – wedle uznania)

Przygotowanie:

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy cukier. Odstawiamy na bok.
W garnuszku rozpuszczamy masło (lub olej kokosowy), dodajemy wiórki, mieszamy. Miksujemy na niskich obrotach wraz z ubitymi białkami. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Schłodzoną masę formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, do środka wkładamy po kostce czekolady i przekładamy bezpośrednio na papier do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

kokosanki z czekolada 1

kokosanki

kokosanki z czekoladą 1

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress