Key Lime Pie
O Amerykanach krążą różne podśmiewajki, ale słodycze i desery mają obłędne. Świetnym przykładem jest Key Lime Pie, czyli niezwykle orzeźwiająca tarta limonkowa na ciasteczkowym spodzie. Delikatna, aksamitna, pachnąca, zwieńczona puszystą chmurką ze śmietany kremówki. Fantastyczna kompozycja smaków i aromatów. Prawdziwa uczta dla oka i podniebienia. Znika tak szybko jak się ją przygotowuje – czyli ekspresowo :]
Składniki na spód ciasteczkowy:
- 240 g ciasteczek digestive (półtora opakowania)
- 100 g miękkiego masła
Składniki na masę:
- 4 żółtka
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
- skórka starta z 4 limonek (skórka z 3 limonek do ciasta, skórka z 1 limonki do dekoracji)
- sok wyciśnięty z 4 limonek
Ponadto:
- 300 g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Dno formy na tartę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka i miękkie masło blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do formy i wylepiamy dno oraz boki – dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na czas, w którym będziemy przygotowywać nadzienie.
Żółtka ucieramy mikserem do momentu aż zaczną robić się jasne i gęste. Dodajemy mleko skondensowane, sok z limonek oraz startą skórkę. Miksujemy. Uzyskaną masę przekładamy na spód ciasteczkowy.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno być ścięte i sprężyste. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę kremówkę. Wykładamy na wierzch tarty. Posypujemy skórką z limonki.
Przechowujemy w lodówce, podajemy schłodzone.
Smacznego :]
Ale cudo
w weekend mam urodzinowe przyjęcie, więc może zaserwuję taką tartę gościom, choć jest mnóstwo innych wypieków na Twojej stronie, które chciałabym spróbować ;-)!
Super! Koniecznie podziel się efektami i wrażeniami gości