Key Lime Pie


O Amerykanach krążą różne podśmiewajki, ale słodycze i desery mają obłędne. Świetnym przykładem jest Key Lime Pie, czyli niezwykle orzeźwiająca tarta limonkowa na ciasteczkowym spodzie. Delikatna, aksamitna, pachnąca, zwieńczona puszystą chmurką ze śmietany kremówki. Fantastyczna kompozycja smaków i aromatów. Prawdziwa uczta dla oka i podniebienia. Znika tak szybko jak się ją przygotowuje – czyli ekspresowo :]

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 240 g ciasteczek digestive (półtora opakowania)
  • 100 g miękkiego masła

Składniki na masę:

  • 4 żółtka
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • skórka starta z 4 limonek (skórka z 3 limonek do ciasta, skórka z 1 limonki do dekoracji)
  • sok wyciśnięty z 4 limonek

Ponadto:

  • 300 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Dno formy na tartę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka i miękkie masło blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do formy i wylepiamy dno oraz boki – dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na czas, w którym będziemy przygotowywać nadzienie.
Żółtka ucieramy mikserem do momentu aż zaczną robić się jasne i gęste. Dodajemy mleko skondensowane, sok z limonek oraz startą skórkę. Miksujemy. Uzyskaną masę przekładamy na spód ciasteczkowy.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno być ścięte i sprężyste. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę kremówkę. Wykładamy na wierzch tarty. Posypujemy skórką z limonki.
Przechowujemy w lodówce, podajemy schłodzone.

Smacznego :]

tarta limonkowa

key lime pie 1

tarta limonkowa 1

2 Comments

  1. Ale cudo :) w weekend mam urodzinowe przyjęcie, więc może zaserwuję taką tartę gościom, choć jest mnóstwo innych wypieków na Twojej stronie, które chciałabym spróbować ;-)!

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress