Kawowy tort bezowy z borówkami


 Szybko, szybko, póki jeszcze są świeże borówki! :] Wieczór wcześniej wystarczy poświęcić 10 minut na ubicie białek, a następnego dnia w kolejne 15 minut można przygotować atrakcyjnie wyglądający i rewelacyjnie smakujący tort. Polecam na babskie spotkania – koleżanki będą zachwycone i gwarantuję, że nie wyjdą zanim nie wyczyszczą patery z ostatniego, bezowego okruszka :]

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem kawowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g kremowego twarogu (np. Philadelphia)
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (wedle uznania – mniej lub więcej)
  • 2 łyżki Sheridan`s

Ponadto:

  • 2 opakowania borówek

Przygotowanie:

2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na każdym arkuszu odrysowujemy okrąg o około 20 cm średnicy.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną. Uzyskaną masę dzielimy na 2 połowy i każdą z nich przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowany okrąg. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140-150 stopni, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku.

Na paterze układamy pierwszy bezowy blat.

Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, kawą oraz likierem. Połowę uzyskanej masy rozprowadzamy po bezowym blacie, na wierzchu układamy 1 opakowanie borówek, lekko wciskamy je do środka. Przykrywamy drugim blatem bezowym, wykładamy pozostałą cześć kremu kawowego, posypujemy drugim opakowaniem borówek.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

785A3331

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress