Kawowy tort bezowy z bananami


W tym roku niepodległościowy weekend celebrowałam w towarzystwie wspaniałego tortu kawowego. Chrupiące blaty bezowe przełożone aromatycznym kremem mocca i plastekami bananów, zwieńczone wartswą cynamonowego cukru. Idealna propozycja na jesienne świętowanie mniejszych i wiekszych okazji . Chociaż niedzielny, rodzinny obiad to też wystarczająco dobry powód :]

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g  kremu kawowego (polecam krem mocca z Lidla)

Ponadto:

  • 2 banany
  • cukier cynamonowy

Przygotowanie:

2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na jednym arkuszu odrysowujemy 2 okrągi o średnicy 18 cm, a na drugim arkuszu jeden okrąg.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną.

Uzyskaną masę przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowane okręgi.

Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140-150 stopni, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku (polecam upiec wieczorem i zostawić w uchylonym piekarniku na całą noc).

Mascarpone i krem kawowy miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Banany kroimy w plastry.

Na paterze układamy pierwszy bezowy blat. Rozprowadzamy na nim 1/2 przygotowanego kremu i układamy plasterki banana. Przykrywamy drugim blatem bezowym. Powtarzamy warstwę kremu i bananów. Przykrywamy ostatnim blatem. Opruszamy cukrem cynamonowym.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

kawowy tort bezowy

tort bezowy mocca z bananami

kawowy tort bezowy z bananami

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress