Kawowy tort bezowy z bananami
W tym roku niepodległościowy weekend celebrowałam w towarzystwie wspaniałego tortu kawowego. Chrupiące blaty bezowe przełożone aromatycznym kremem mocca i plastekami bananów, zwieńczone wartswą cynamonowego cukru. Idealna propozycja na jesienne świętowanie mniejszych i wiekszych okazji . Chociaż niedzielny, rodzinny obiad to też wystarczająco dobry powód :]
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 500 g mascarpone
- 200 g kremu kawowego (polecam krem mocca z Lidla)
Ponadto:
- 2 banany
- cukier cynamonowy
Przygotowanie:
2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na jednym arkuszu odrysowujemy 2 okrągi o średnicy 18 cm, a na drugim arkuszu jeden okrąg.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną.
Uzyskaną masę przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowane okręgi.
Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140-150 stopni, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku (polecam upiec wieczorem i zostawić w uchylonym piekarniku na całą noc).
Mascarpone i krem kawowy miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Banany kroimy w plastry.
Na paterze układamy pierwszy bezowy blat. Rozprowadzamy na nim 1/2 przygotowanego kremu i układamy plasterki banana. Przykrywamy drugim blatem bezowym. Powtarzamy warstwę kremu i bananów. Przykrywamy ostatnim blatem. Opruszamy cukrem cynamonowym.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :]
ale ta kakaowa basa musi fajnie przełamywać słodycz bezy
pycha!
Dokładnie tak jest :]