Katarzynki


Pewnie większość z Was myśli już o Andrzejkach, a przecież kilka dni wcześniej mamy ich żeński odpowiednik – Katarzynki :] To właśnie dlatego w moim domu zapachniało już pierniczkami. Schowane w szczelnym pojemniku nabierają miękkości i czekają do niedzieli. Te pulchne, beztłuszczowe ciasteczka przypominają swoim zapachem o zbliżającym się grudniu, a smakiem przynoszą pierwsze myśli o Świętach :]

Składniki (30-35 sztuk):

  • 380 g mąki
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 jajko L
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do ciasteczek
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Brązowy cukier blendujemy na proszek. Wszystkie składniki umieszczamy w 1 naczyniu i solidnie zagniatamy aż do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość około 7 mm (wałek też najlepiej przetrzeć odrobiną mąki).
Przy pomocy foremki do katarzynek wycinamy pierniczki i układamy na blaszce, zachowując 2 cm odstępy.

Pieczemy 12 minut – katarzynki powinny być dobrze wyrośnięte i zarumienione. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

pierniczki katarzynki

pierniczki katarzynki 1

katarzynki

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress