Kasztanowe Cupcakes z kremem mascarpone


Gdy podczas zakupów w jednym z hipermarketów natknęłam się na francuski krem kasztanowy, z wielkim zaciekawieniem włożyłam go do koszyka. Dopiero po powrocie do domu pomyślałam, że nie mam absolutnie żadnego pojęcia, co z tym produktem zrobić. Wujek Google podpowiedział, że można posmarować nim chleb lub naleśniki, a także stosować jako dodatek do ciast i deserów. Do wyjadania prosto ze słoika się nie nadaje – jest zdecydowanie zbyt słodki. Zaczęłam więc szperać w rozmaitych przepisach, z których jeden od razu zwrócił moją uwagę. Wprowadziłam niewielkie modyfikacje i po upływie 20 minut w całej kuchni unosił się przepiękny zapach kasztanowych babeczek, które poprzez zawartość oleju kokosowego nabrały dodatkowego, niepowtarzalnego aromatu. Krem z serka mascarpone i masy kasztanowej okazał się być idealnym dopełnieniem smakowym. W trzech słowach: babeczki grzechu warte :]

Składniki (na 12 babeczek):

  • 125 g mąki
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g oleju kokosowego
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kremu kasztanowego (przygotować należy 200 g kremu kasztanowego, czyli cały słoik – pozostała część zostanie wykorzystana do kremu mascarpone)
  • 3 łyżki mleka

Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy do połączenia składników.

Formę do muffinów wykładamy papilotkami, następnie nakładamy do nich przygotowane ciasto (do 3/4 wysokości). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.

 Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • pozostała część kremu kasztanowego (po odjęciu 4 łyżek)

Mieszamy/ mikrujemy składniki do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Przygotowaną masę przekładamy do szprycy i dekorujemy każdą babeczkę.

 Smacznego :]

 kasztanowe babeczki z mascarpone 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress