Karpatka


Nie jestem wielką miłośniczką ciast z kremem, ale karpatką zachwycam się od dzieciństwa. Delikatne ciasto oprószone cukrem pudrem i subtelny, śmietankowo-maślany krem sprawiają, że nie można się oderwać od talerza. Mimo, iż z przepisu wychodzi naprawdę duża blaszka ciasta, po wyjęciu schłodzonej karpatki z lodówki, nie ma już czego schować z powrotem ;]

Składniki na ciasto:

  • ½ kostki masła (125 g)
  • 1 szklanka mąki (pojemność 250 ml)
  • 1 szklanka wody (pojemność 250 ml)
  • 5 dużych jajek

Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Przygotowanie:

Zaczynamy od ciasta. Masło i wodę podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika. Wsypujemy mąkę i ucieramy przy pomocy rózgi kuchennej aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do miski. Stopniowo wbijamy jajka i miksujemy.
Przygotowane ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą połowę przekładamy bo prostokątnej formy o wymiarach około 20×30 cm, wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Odstawiamy do przestudzenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta.
Następnie przechodzimy do kremu. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając liczbę wymaganych szklanek mleka z 4 do 3. Podczas gotowania dodajemy cukier. Odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy miękkie masło posiekane w kostkę, miksujemy na gładką masę.
Blaty ciasta karpatkowego przekładamy kremem i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :]

karpatka1

karpatka3

karpatka4

karpatka2

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress