Karmelizowane orzechy


Domowej produkcji karmelizowane orzechy. Jakie tylko chcecie, w dowolnej ilości, w prosty sposób. Chrupiąca, aromatyczna przekąska na jesienne wieczory. Przy pierwszym orzechu masz wrażenie, że pochłoniesz całą blaszkę i obmyślasz plan jak by tu schować wszystko tylko dla siebie, jednak po zjedzeniu zawartości rożka poziom węglowodanowego szczęścia zostaje w pełni osiągnięty :] Karmelowe lowe!

Składniki:

  • 400 g orzechów (wykorzystałam włoskie oraz pekan)
  • 170 g cukru białego
  • 100 g cukru brązowego
  • gorąca woda

Przygotowanie:

Orzechy przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez 20 minut.
Do drugiej miski wsypujemy cukier. Dodajemy odcedzone orzechy i mieszamy. Wszystkie orzechy powinny być obtoczone w cukrze.
Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na górną półkę piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Co 2-3 minuty wysuwamy blaszkę z piekarnika i mieszamy orzechy. Cały proces trwa około 15-20 minut. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (najpyszniejsze są jeszcze ciepłe). Przechowujemy w szczelnie zamnkniętym pojemniku lub woreczku strunowym. Podajemy w papierowych rożkach.

Smacznego :]

karmelizowane orzechy

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress