Jogurtowe muffiny z domową frużeliną


Domowa frużelina z malin i truskawek wyszła tak wspaniale, że nie było jej dane doczekać w spiżarce do sezonu jesienno-zimowego. Jeden słoik już na drugi dzień trafił do super delikatnych muffinów jogurtowych. Uwielbiam je za niesamowitą miękkość, puszystość, cytrynowy aromat i to, że są tak proste i szybkie w przygotowaniu. Niestety konsumpcja przebiega równie ekspresowo. Jeżeli macie dużą rodzinę, nie rozdrabniajce się, przygotujcie od razu podwójną porcję :]

Składniki na 12 dużych muffinów:

  • 150 ml oleju (polecam olej kokosowy lub rzepakowy)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • skórka z otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g domowej frużeliny

Ponadto:

  • cukier puder do opruszenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (poza frużeliną) umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Formę do muffinów wykładamy wysokimi papilotkami. Do każdej papilotki przekładamy 1 czubatą łyżkę ciasta, następnie 1 łyżkę frużeliny i kolejną porcję ciasta – do około 5/6 wysokości papilotki. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. Opruszamy cukrem pudrem.

Smacznego :]

babeczki jogurtowe z domową frużeliną

babeczki jogurtowe

jogurtowe z frużeliną

muffiny jogurtowe z frużeliną

 

 

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress