Jak upiec idealny sernik? 6 prostych kroków do perfekcji.


Ile razy przygotowywaliście sernik zgodnie z recepturą i efekt końcowy nawet w połowie nie przypominał tego ze zdjęcia? Ile razy stwierdziliście przy tym, że powinniście omijać piekarnik szerokim łukiem i nie podejmować czynności, do których najwyraźniej nie zostaliście stworzeni? A wiecie ile razy się myliliście? Wiele! Sekret upieczenia sernika idealnego zależy w dużej mierze nie od waszego talentu, ale od przestrzegania kilku prostych zasad.


TEMPERATURA SKŁADNIKÓW

Na godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania masy serowej wyjmijcie wszystkie niezbędne składniki z lodówki, niech nabiorą temperatury pokojowej. Dzięki temu ograniczymy ryzyko popękania sernika.

RODZAJ TWAROGU

Nie tylko temperatura składników ma znaczenie, ale także ich rodzaj. Wybierając twaróg zdecydujcie się na ten półtłusty lub tłusty i przemielcie go minimum dwukrotnie. Kto wolałby zamiast dotyku aksamitnej masy na podniebieniu przeżuwać grudki białego sera? Nikt! Jeżeli nie posiadacie maszynki do mielenia lub szkoda Wam czasu, kupcie twaróg „ w wiaderku”. Nie każdy jednak będzie nadawał się do sernika. Musicie wybrać ten o najbardziej zwartej i gęstej konsystencji. Osobiście polecam firmy Starco lub Piątnica.

MIKSOWANIE

Zapamiętajcie to sernikowe prawo raz na całe życie – im bardziej napowietrzycie sernik podczas miksowania, tym wyżej urośnie podczas pieczenia i… opadnie tworząc nieestetyczny krater. Dlatego też wszystkie składniki na sernik łączymy ze sobą jak najkrócej. Widzimy, że wszystko tworzy nam jednolitą konsystencję – natychmiast przestajemy miksować.

KĄPIEL WODNA

Brzmi tajemniczo, a jest to nic innego jak umieszczenie w piekarniku, na półce pod formą z sernikiem, naczynia żaroodpornego z gorącą wodą. Podczas pieczenia woda będzie nieustannie parować w kierunku naszego ciasta, zapewniając mu elastyczność i sprężystość oraz minimalizując prawdopodobieństwo popękania jego wierzchu.

PIECZENIE

Pieczemy przy wykorzystaniu funkcji „góra-dół”. Unikamy termoobiegu – zadziała tak samo jak napowietrzenie masy serowej – ciasto urośnie z górką, a zaraz potem opadnie.
Wstawiając ciasto do piekarnika połóżcie je na środkowej półce, dzięki temu nie będzie miało zbyt przypieczonego spodu lub zbyt zarumienionego wierzchu.
Jeżeli podczas pieczenia zauważycie, że wierzch sernika nabrał już złotego koloru i nie chcecie, żeby przypiekł się jeszcze bardziej, przykryjcie ciasto od góry folią aluminiową.

STUDZENIE

Z sernikami jak z ludźmi – nie lubią być wyciągane gwałtownie z ciepełka. Po zakończonym pieczeniu, uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto aż do całkowitego przestygnięcia. Następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

 

Mam nadzieję, że powyższe tipy okażą się pomocne i Wasze serniki zawojują serca wszystkich gości, którym przypadnie zaszczyt konsumpcji. Kto wie, może już tej Wielkanocy? :] Koniecznie podzielcie się efektami wdrożenia nowych zasad. A może macie swoje sposoby na idealny wypiek? Piszcie w komentarzach!

6krokow4

 

6krokow3

6krokow2

6 Comments

  1. 20 lat smutnych doświadczeń sernikowych… Zachęcona Twoimi radami, postanowiłam spróbować jeszcze raz :)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress