Jagodowy sernik z mascarpone i ciasteczkami Oreo


Marzyłam o tym serniku odkąd tylko zaczęło się lato i z niecierpliwością wyczekiwałam pierwszych jagód. Gdy już się pojawiły, zaczęłam się rozglądać za czekoladowymi Oreo. Dostałam je bez problemu i w dodatku okazało się, że mam wolną niedzielę. Przeznaczenia się nie oszuka, a powyższe okoliczności były bezsprzecznym znakiem, że jagodowiec z mascarpone jest mi pisany ;] Jakieś 8 godzin później rozkoszowałam się mocno schłodzonym, kremowym ciastem o subtelnie jagodowym smaku, równoważonym przez intensywność ciasteczkowego spodu i polewę z białej czekolady. Niebo jest na wyciągniecie ręki i może się znaleźć również w Waszej lodówce :] Do dzieła!

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2 szklanki jagód + około 3 łyżki do dekoracji
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej – według uznania)
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 12 czekoladowych ciasteczek Oreo + 4 do dekoracji
  • 30 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietany kremówki

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka Oreo blendujemy z rozpuszczonym masłem – musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Przygotowaną masą ciasteczkową wylepiamy dno formy, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.

Żelatynę umieszczamy w rondelku i zalewamy niewielką ilością wody – tylko tyle, aby woda przykrywała całość żelatyny. Odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.

Jagody blendujemy, a następnie miksujemy razem z mascarpone oraz cukrem pudrem. Żelatynę podgrzewamy na niskiej mocy palnika. Gdy się rozpuści, od razu odstawiamy na bok. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowo-jagodowej, mieszamy rózgą kuchenną. Stopniowo przelewamy do pozostałej części masy, cały czas miksując. Przekładamy na spód ciasteczkowy, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).

Gdy sernik stężeje, podgrzewamy białą czekoladę wraz ze śmietaną kremówką aż do całkowitego rozpuszczenia. Odkładamy do przestygnięcia. Polewamy wierzch sernika, równomiernie rozprowadzamy. Dekorujemy jagodami, ciasteczkami Oreo i opcjonalnie świeżymi kwiatami. Ciasto podajemy dobrze schłodzone.

Smacznego :]

sernik jagodowy

sernik oreo

 

sernik na zimno z jagodami

sernik z jagodami

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 Comments

  1. Przepis fajny ale dla mnie troche mdły jest z mascarpone . Drugi raz zamiast mascarpone dałam serek „skyr” tu sie tak nazywa porównać go moge w konsystencji do homogenizowanego serka . I jak dla mnie o wiele lepszy :)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress