Jaglane muffiny bananowe


Wszystkie diety mają jedną wspólną cechę – zawsze rozpoczynają się od poniedziałku. W moim przypadku jeszcze nie nadszedł „ten” poniedziałek, ale jeżeli Wasze plany dietetyczne rozpoczynają się właśnie jutro, to dobrze, że tu jesteście :] Mięciutkie, intensywnie bananowe muffinki z nutą orzechów włoskich pomogą Wam oswoić się z nowymi nawykami żywieniowymi i nie pozwolą zwariować ;] Dodadzą energii i osłodzą ciężki dzień w pracy, sprawdzą się jako zdrowa przekąska do szkoły, a późnym popołudniem będą idealnie współgrać z białą lub zieloną herbatą. To jak, próbujecie? :]

 Składniki (na 12 sztuk):

  • 1 szklanka tartych orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki płatków jaglanych (lub otrębów orkiszowych/owsianych)
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru (lub 1/2 szklanki ksylitolu)
  • 1 szklanka rozgniecionych bananów (bardzo dojrzałych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ponadto:

  • 12 połówek orzechów włoskich

Przygotowanie:

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i dokładnie mieszamy przy pomocy silikonowej szpatułki. Uzyskaną masę przekładamy do papilotek (do 3/4 wysokości foremek). Na wierzchu każdej muffinki układamy połówkę orzecha włoskiego.
Pieczemy około 20-25 minut do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

babeczki bezglutenowe

muffinki bezglutenowe

babeczki jaglane

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress