Jabłka zapiekane pod kruszonką


Kto by pomyślał, że w przeddzień majówki będę skrobać szyby w samochodzie i jedyne na co przyjdzie mi ochota to owinięcie się kocem w towarzystwie ciepłej szarlotki z kruszonką? Brzmi bardziej jak listopad niż rozpoczęcie sezonu grillowego. Ale wracając do szarlotki… Chęć na wciagnięcie solidnej porcji jest, natomiast na upieczenie już nie do końca. Jeżeli podzielacie mój stan, to zdradzę Wam sprytny sposób na uzyskanie wspaniałego smaku ciasta z jabłkami bez konieczności zachowania tradycyjnej receptury. Serdecznie zachęcam do tego małego, słodkiego oszustwa! Na pewno pomoże Wam doczekać do tej prawdziwej wiosny :]

Składniki (na 6 porcji):

  • 3 duże jabłka
  • 100 g masła
  • 12 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 50 g płatków migdałów

Ponadto:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w wiekszą kostkę. Rozdzielamy między 6 ceramicznych ramekinów. Posypujemy płatkami migdałów.
Zagniatamy masło, makę i cukier. Kruszymy między palcami. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru. Przygotowaną kruszonkę wysypujemy na wierzch jabłek z płatkami migdałów.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło z sosem waniliowym lub lodami.

Smacznego :]

jabłka pod kruszonką

crumble z jabłkami

crumble z jabłkami 1

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress