Jabłka w cieście z wanilią
Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na weekendowe śniadanie, przygotowałam dla Was przepyszną propozycję. Być może skusicie się na gorące plastry jabłek w puszystym cieście naleśnikowym, oprószone dużą ilością cukru pudru. Przepis jest niesamowicie prosty – często nazywam go „racuchami dla leniwych” – potrzebujecie bowiem kilku łatwodostępnych składników i około 25 minut na przygotowanie. Mam nadzieję, że sobotni lub niedzielny poranek okaże się dla Was bardzo aromatyczny i słodki :]
Składniki :
- 3 jabłka średniej wielkości
- 120 g maki
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- olej kokosowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
W jednej misce umieszczamy mąkę, jajka, mleko, rozpuszczone masło, proszek do piczenia, cukier drobny i cukier z wanilią – ucieramy trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w plastry o szerokości 1cm, wycinamy gniazda nasienne – uzyskujemy kształt przypominający ananasa z puszki.
Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej olej kokosowy. Każdy z plastrów zanurzamy w cieście naleśnikowym, kładziemy na patelnię, smażymy do lekkiego zarumienienia z każdej strony.
Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Smacznego :]
Hahhahahha a ja dziś na śniadanie robiłam jabłka w cieście 😀 pierwszy raz! niesamowicie smaczne są
No proszę jaki zbieg okoliczności! :] To chyba przez ten ponury listopad chodzą za człowiekiem ciepłe, naleśnikowe śniadania ;]