Jabłka w cieście z wanilią


Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na weekendowe śniadanie, przygotowałam dla Was przepyszną propozycję. Być może skusicie się na gorące plastry jabłek w puszystym cieście naleśnikowym, oprószone dużą ilością cukru pudru. Przepis jest niesamowicie prosty – często nazywam go „racuchami dla leniwych” – potrzebujecie bowiem kilku łatwodostępnych składników i około 25 minut na przygotowanie. Mam nadzieję, że sobotni lub niedzielny poranek okaże się dla Was bardzo aromatyczny i słodki :]

Składniki :

  • 3 jabłka średniej wielkości
  • 120 g maki
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • olej kokosowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 Przygotowanie:

W jednej misce umieszczamy mąkę, jajka, mleko, rozpuszczone masło, proszek do piczenia, cukier drobny i cukier z wanilią – ucieramy trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w plastry o szerokości 1cm, wycinamy gniazda nasienne –  uzyskujemy kształt przypominający ananasa z puszki.
Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej olej kokosowy. Każdy z plastrów zanurzamy w cieście naleśnikowym, kładziemy na patelnię, smażymy do lekkiego zarumienienia z każdej strony.
Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Smacznego :]

jabłka w cieście

naleśniki z jabłkami

racuchy

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress