Jabłka w cieście biszkoptowym


Pyszna propozycja śniadania na słodko, zwłaszcza na weekend lub w trakcie urlopu. Ciepłe, miękkie jabłka pod puszystą jak chmurka warstwą biszkoptu, posypane domowym cukrem waniliowym. Receptura pochodzi ze starego, rodzinnego przepiśnika należącego do babci mojego męża. Jeżeli wszyscy wrocławianie zaczynali kiedyś dzień od takich wspaniałości, zazdroszczę im okropnie ;]

Składniki:

  • 3-4 jabłka
  • 9 łyżeczek mąki
  • 9 łyżeczek drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka

Ponadto:

  • 1 łyżka masła do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier waniliowy do posypania (najlepiej domowy)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ceramiczną formę o średnicy około 23 cm (lub 4 mniejsze foremki) natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne, przecinamy na plasterki i układamy na dnie naczynia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, miksujemy na niskich obrotach. Następnie żółka, ponownie miksujemy. Na samym końcu wsypujemy mąkę, delikatnie łączymy z masą. Wylewamy na jabłka.
Zapiekamy około 30 minut – do zarumienienia biszkoptu (w przypadku mniejszych foremek, będzie to około 15 minut).
Spożywamy jeszcze ciepłe.

Smacznego :]

 

jabłka w cieście biszkoptowym 1

jabłka pod biszkoptem

jabłka pod biszkoptem 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress