Jabłecznik pod pierzynką z orzechami


Jeżeli w mojej kuchni z piekarnika wychodzi gorący jabłecznik, to może oznaczać trzy rzeczy: jest listopad/ na dworze panuje obrzydliwie pochmurna i deszczowa aura/ dopadło mnie przesilenie i marzę jedynie o zawinięciu sie w kokon z koca. Taki dzień jest w stanie uratować wyłącznie kruche ciasto przykryte jabłkami i orzechami, pod puszystą, bezową pierzynką. Jeszcze tylko duży kubek herbaty, przyjemna książka i odrobina świętego spokoju :]

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek (Nie wyrzucamy białek! Będą potrzebne do przygotowania „pierzynki”) 

Pozostałe składniki:

  • 4 jabłka
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Zagniatamy dokładnie wszystkie składniki na kruche ciasto, formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną większą, wielkości 2/3 kuli, drugą mniejszą, wielkości 1/3 kuli.
Formę o wymiarach około 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mniejszą porcję ciasta wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Większą częścią ciasta wylepiamy dno blachy. Nakłuwamy widelcem.

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na spodzie ciasta.
Obsypujemy lekko rozdrobnionymi orzechami i płatkami migdałów (najlepiej jak powpadają w szczeliny między jabłkami).
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, rozprowadzamy na jabłkach i orzechach.
Wyjmujemy schodzoną w zamrażalniku mniejszą część ciasta, ścieramy na grubych oczkach tarki nad masą białkową.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego :]

jabłecznik z orzechami

jabłecznik z bezą

jabłecznik pod pierzynką

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress