Herbaciane ciasteczka z nutą limonki


Wyglądają jak średnio udane ciastka z makiem, a w rzeczywistości obok maku nawet nie stały i są kruchym smakołykiem na miarę five o`clocku u królowej Elżbiety :] Po ugryzieniu, w jednym momencie wydają się być bardzo maślane, w drugim zaś intensywnie cytrusowe. Wszystko za sprawą prawdziwego masła, soku i skórki z limonek oraz aromatycznej bergamotki przemyconej przez Lady Grey. Idealne do jesiennego chrupania pod kocem :]

Składniki (na 2 blachy):

  • 250 g wysokiej jakości masła
  • 400 g mąki
  • 90 g cukru pudru
  • 4 torebki Lady Grey
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • skórka otarta z 3 limonek

Przygotowanie:

Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia (jeżeli posiadamy dwie blachy, to wykładamy papierem również drugą).

Masło ucieramy ze szczyptą soli na gładką, puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Wsypujemy mąkę, herbatę, dodajemy skórkę oraz sok z limonki, miksujemy.

Z ciasta formujemy 2 długie wałki o średnicy około 3-4 cm, owijamy je folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na około godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po wyjęciu wałków ciasta z zamrażalnika, kroimy je w plasterki o grubości nie przekraczającej 5 mm i układamy na blaszce.

Pieczemy niecałe 15 minut (brzegi ciastek powinny być zarumienione). Odstawiamy do przestudzenia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego :]

ciasteczka herbaciane

ciasteczka limonkowe

ciasteczka limonkowe z lady grey

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress