Gruszecznik


Proste i szybkie ciasto z gruszkami, które każdemu weekendowi nada zapach przytulności i smak domowych wypieków.  Kruche ciasto przykryte warstwą mięciutkich gruszek i przysypane solidną porcją słodkiej kruszonki. Idealne na leniwe poranki spędzane z kubkiem gorącej kawy lub herbaty w ręku. Jak dobrze, że są takie dni, kiedy można po prostu pobyć w domu :]

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 75 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru

Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.

Ponadto:

  • 4 gruszki podobnych rozmiarów
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

Okrągłą formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem.
Składniki na kruchy spód dokładnie zagniatamy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno formy.
Gruszki myjemy, obieramy i dzielimy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne, układamy na desce i nacinamy w poprzek co 3 mm. Układamy na spodzie.
Przerwy pomiędzy gruszkami zasypujemy kruszonką.
Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 175 stopni do zarumienienia.

Smacznego :]

gruszecznik

ciasto z gruszkami

kruche ciasto z gruszkami

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress