Gruszecznik
Proste i szybkie ciasto z gruszkami, które każdemu weekendowi nada zapach przytulności i smak domowych wypieków. Kruche ciasto przykryte warstwą mięciutkich gruszek i przysypane solidną porcją słodkiej kruszonki. Idealne na leniwe poranki spędzane z kubkiem gorącej kawy lub herbaty w ręku. Jak dobrze, że są takie dni, kiedy można po prostu pobyć w domu :]
Składniki na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 75 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.
Ponadto:
- 4 gruszki podobnych rozmiarów
- tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:
Okrągłą formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem.
Składniki na kruchy spód dokładnie zagniatamy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno formy.
Gruszki myjemy, obieramy i dzielimy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne, układamy na desce i nacinamy w poprzek co 3 mm. Układamy na spodzie.
Przerwy pomiędzy gruszkami zasypujemy kruszonką.
Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 175 stopni do zarumienienia.
Smacznego :]
Na ile stopni nastawiamy piekarnik?
175-180 stopni będzie idealnie :]