Gorąca czekolada z cynamonem i Rudolfem :]


]

Gęsta, aksamitna, pachnąca cynamonem – taką lubię najbardziej. Idealna, gdy krzątamy się w szlafroku w świąteczny poranek lub mamy ochotę na wieczorne ukojenie i relaks przy choince.
W załączeniu do poniższego przepisu, chciałam Wam złożyć najcieplejsze życzenia – zdrowych, szczęśliwych, przepełnionych radością Świąt Bożego Narodzenia. Spędźcie je w cudownej atmosferze, wśród swoich najbliższych. Wszystkiego, co najpiekniejsze moi drodzy Ciastkożercy! :]

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g czekolady (ja preferuje w proporcji 75 g czekolady mlecznej, 75 g czekolady gorzkiej)
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki śmietany kremówki 36%
  • pół łyżeczki cynamonu

Ponadto do dekoracji:

  • 2 papierowe słomki
  • 2 patyczki do lizaków
  • 2 pralinki toffifee
  • 2 precelki
  • 2 czerwone m&m’s
  • 5-10 g rozpuszczonej czekolady

Pralinkę toffifee nabijamy na patyczek do lizaka. Precelka łamiemy na pół, otrzymując rogi renifera. Umieszczamy po 2 stronach pralinki. Z czerwonego m&m’s tworzymy nos Rudolfa, przyklejając go na rozpuszczoną czekoladę. Przy pomocy pozostałej czekolady i silikonowego pisaka, malujemy 2 kropki, czyli oczy.

Przygotowanie:

W rondelku umieszczamy mleko, śmietanę, posiekaną czekoladę i cynamon.
Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, regularnie mieszając.
Przelewamy do kubeczków. Dekorujemy papierową słomką oraz reniferem na patyczku.

Smacznego :]

goraca-czekolada-swiateczna

goraca-czekolada

goraca-czekolada-rudolf

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress