Galaretkowiec
Galaretkowiec, inaczej salceson, to nic innego jak delikatna śmietanowo-mleczna masa, w której zanurzone zostały kolorowe galaretki. Prosty w wykonaniu i efektowny deser, który idealnie sprawdzi się na wakacyjne dni. Dzieciaki będą zachwycone kolorami, dorośli docenią orzeźwiającą konsystencję, a czworonogi będą się oblizywać po same uszy :]
Składniki:
- 300 ml mleka
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3 galaretki (każda w innym kolorze)
- 3 łyżki żelatyny
*mleko i śmietanka powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie:
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Po przestygnięciu wstawiamy do lodówki do stężenia. Kroimy w kostkę.
Mleko mieszamy ze śmietaną. Około 200 ml przelewamy do rondelka i podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia!). W gorącej miksturze rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. Stopniowo dodajemy do pozostałej masy – cały czas miksujemy (obie masy powinny mieć zbliżoną temperaturę – zapobiegnie to ścinaniu się żelatyny w postaci grudek). Wstawiamy do lodówki do momentu, w którym masa zgęstnieje, osiągając konsystencję jogurtu greckiego. Łączymy ją z galaretkami pokrojonymi w kostkę.
Formę keksówkę wykładamy folią aluminiową. Przelewamy do niej przygotowaną masę. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Kroimy w plastry. Podajemy dobrze schłodzone. Fajnie smakuje w towarzytwie sezonowych owoców :]
Smacznego!