Francuskie precle z sezamem


W piątkowy, jesienny wieczór budzi się we mnie przekąskożerca. Mam ochotę zakopać się pod kocem z grzanym winem w ręku, otoczona spożywczymi różnościami – od chipsów, bakerollsów i paluszków po orzechy, maltesers i haribo. Najczęściej jednak staram się samodzielnie przygotować menu idealne do podjadania między kolejnymi stronami ksiązki lub wątkami serialu. Dzisiaj za okruszki w łożku odpowiedzialne są francuskie precle z sezamem. Może i Wy się skusicie na odrobinę weekendowej rozpusty? :]

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • roztrzepane jajko
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Kromy w 2-cm paski wzdłuż krótszej krawędzi. Każdy pasek skręcamy (chwytamy za dwa końce i obracamy w przeciwną stronę), a następnie zawijamy w kształt precla. Układamy na blaszce z zachowaniem 3-cm odstępów.
Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni – do zarumienienia. Podajemy z ulubioną konfiturą lub masłem czekoladowym.

Smacznego :]

francuskie precle z sezamem

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress