Francuskie oponki z dżemem


Karnawał ma to do siebie, że wyjątkowo często spontanicznie zapraszamy gości i odwiedzamy znajomych. W tym czasie warto zadbać, aby w lodówce zawsze znajdowało się kilka arkuszy ciasta francuskiego. Można z nich w ekspresowym tempie wyczarować rozmaite słodkości. Na przykład oponki z ulubionym dżemem lub powidłami. Nie wykażemy się co prawda żadną cukierniczą umiejętnością, ale własnoręcznie przygotowany poczęstunek (nawet przy minimalnym wysiłku) na pewno zostanie doceniony :]

Składniki:

  • 3 arkusze ciasta francuskiego
  • około 350 g ulubionego dżemu lub powideł
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier kryształ do posypania

Przygotowanie:

Pierkanik nagrzewamy do 200 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
1 arkusz ciasta francuskiego smarujemy połową dżemu. Przykrywamy drugim arkuszem ciasta, na którym rozprowadzamy pozostałą część dżemu.
Przykrywamy trzecim arkuszem ciasta.

Przy pomocy szklanki o średnicy około 7 cm i kieliszka o średnicy około 3 cm wycinamy „oponki”. Układamy je na blaszce.
Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.Pieczemy około 10 minut – ciastka powinny wyrosnąć do góry i zarumienić się.

Smacznego :]

oponki z ciasta francuskiegp

gniazda z ciasta francuskiego

francuskie oponki 1


1Zapisz

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress