Francuskie oponki z dżemem
Karnawał ma to do siebie, że wyjątkowo często spontanicznie zapraszamy gości i odwiedzamy znajomych. W tym czasie warto zadbać, aby w lodówce zawsze znajdowało się kilka arkuszy ciasta francuskiego. Można z nich w ekspresowym tempie wyczarować rozmaite słodkości. Na przykład oponki z ulubionym dżemem lub powidłami. Nie wykażemy się co prawda żadną cukierniczą umiejętnością, ale własnoręcznie przygotowany poczęstunek (nawet przy minimalnym wysiłku) na pewno zostanie doceniony :]
Składniki:
- 3 arkusze ciasta francuskiego
- około 350 g ulubionego dżemu lub powideł
- 1 roztrzepane jajko
- cukier kryształ do posypania
Przygotowanie:
Pierkanik nagrzewamy do 200 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
1 arkusz ciasta francuskiego smarujemy połową dżemu. Przykrywamy drugim arkuszem ciasta, na którym rozprowadzamy pozostałą część dżemu.
Przykrywamy trzecim arkuszem ciasta.
Przy pomocy szklanki o średnicy około 7 cm i kieliszka o średnicy około 3 cm wycinamy „oponki”. Układamy je na blaszce.
Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.Pieczemy około 10 minut – ciastka powinny wyrosnąć do góry i zarumienić się.
Smacznego :]
Prosto, szybko i wyjątkowo smakowicie. Coś w sam raz dla mnie
Czasami każda minuta jest cenna – w takich sytuacjach wypieki z ciasta francuskiego sprawdzają się idealnie :]