Francuskie faworki z dżemem brzoskwiniowym
Z ciasta francuskiego można zrobić niesamowitą ilość wspaniałych wypieków – m.in. karnawałowe faworki (lub jak wolicie – chrusty). Mimo, iz swoim wyglądem do złudzenia przypominają tradycyjną wersję, w smaku odbiegają od pierwowzoru. Są zdecydowanie lżejsze i delikatniejsze, ale nadal bardzo smaczne. Idealna alternatywa dla osób ze zbyt krótką dobą, które mimo nawału obowiązków chciałaby jednak przygotować samodzielnie jakieś noworoczne słodkości. U mnie na pewno nie skończy się na jednej porcji :]
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 roztrzepane jajko
- cukier puder do obtoczenia (około 200 g)
- dżem brzoskwiniowy
Przygotowanie:
Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Kroimy wzdłuż dłuższej krawędzi na 3-cm paski. Następnie wzdłuż krótszej kwawędzi na 3 równe części. Każdy pasek nacinamy na środku. Przez wykonane nacięcie wywijamy końcówki paska – dokładnie tak jak w przypadku klasycznych faworków/ chrustów. Układamy na blaszce. Smarujemy dżemem. Pieczemy około 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Opruszamy cukrem pudrem.
Smacznego :]
Pycha!