Francuskie ciastka z rabarbarem i cynamonem


Na zakończenie „Tygodnia z rabarbarem” mam dla Was przepis na ekspresowe koperty z ciasta francuskiego. Nie ważne, czy jesteś leniuchem, czy jednym z tych zapracowanych. Nie liczy się, czy masz dwie lewe ręce do wypieków, czy prawdziwy talent, ale po prostu lubisz łatwe receptury. Bez względu na powyższe – spodoba Ci się :] Delikatne warstwy ciasta, które najpierw kruszą się, a nastepnie rozpuszczają pod podniebieniem, aromatyczny rabarbar z cynamonem i lekki jak puch cukier puder. A to wszystko w 15 minut :]

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy skórkę z dolnej części łodygi, kroimy na 10-cm części. Każdą część przecinamy wzdłuż na kilka paseczków (w zależności od grubości rabarbaru).
Cukier mieszamy z cynamonem.
Ciasto francuskie przecinamy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Następnie w poprzek na 3 części – otrzymamy 6 kwadratów.
Na środku każdego kwadratu (po skosie) układamy paseczki rabarbaru. Posypujemy cukrem cynamonowym. Dwa wolne rogi ciasta łączymy ze sobą na zakładkę.
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego :]

francuskie z rabarbarem

z rabarbarem i cynamonem

francuskie koperty z rabarbarem

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress