Francuskie bułeczki z borówkami
Gdy dostajemy spontaniczne zaproszenie na sąsiedzkiego grilla, nic tak się nie sprawdzi jak ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego. Tym razem z borówkami, które akurat były w domu, ale można wykorzystać dowolne owoce, tworząc za każdym razem inną słodkość. Uwaga – walka o ostatnią sztukę potrafi być zacięta ;]
Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- kilka łyżek cukru do posypania
- około 200 g borówek
- olej koksowy do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Okrągłą formę do tarty natłuszczamy olejem koksowym. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Rozłożony arkusz ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Następnie staramy się równomiernie wyłożyć borówki. Zwijamy arkusz wzdłuż dłużej krawędzi, tak, aby otrzymać roladę. Kroimy na 10 plastrów o szerokości około 3 cm. Układamy w formie jeden obok drugiego. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i odrobiną cukru.
Pieczemy około 20 minut do zarumienienia się ciasta.
Odstawiamy do przestygnięcia.