Francuskie bułeczki z borówkami


Gdy dostajemy spontaniczne zaproszenie na sąsiedzkiego grilla, nic tak się nie sprawdzi jak ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego. Tym razem z borówkami, które akurat były w domu, ale można wykorzystać dowolne owoce, tworząc za każdym razem inną słodkość. Uwaga – walka o ostatnią sztukę potrafi być zacięta ;]

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • kilka łyżek cukru do posypania
  • około 200 g borówek
  • olej koksowy do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Okrągłą formę do tarty natłuszczamy olejem koksowym. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Rozłożony arkusz ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Następnie staramy się równomiernie wyłożyć borówki. Zwijamy arkusz wzdłuż dłużej krawędzi, tak, aby otrzymać roladę. Kroimy na 10 plastrów o szerokości około 3 cm. Układamy w formie jeden obok drugiego. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i odrobiną cukru.
Pieczemy około 20 minut do zarumienienia się ciasta.
Odstawiamy do przestygnięcia.

francuskie bułeczki z borówkami 3

francuskie bułeczki z borówkami

francuskie bułeczki z borówkami 2

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress