Francuska gwiazda z nadzieniem marcepanowym
Francuska gwiazda to jeden z najprzytulniejszych wypieków świątecznych. Delikatne, chrupiące warstwy ciasta przełożone niesamowicie aromatyczną masą na bazie kremówki, marcepanu i tartych migdałów. Całość zwieńczona puszystym cukrem pudrem. Podana na ciepło wprowadzi bożonarodzenią magię i oczaruje wszystkie podniebienia :]
Składniki:
- 2 arkusze okrągłego ciasta francuskiego (do croissantów)
- 200 g masy marcepanowej
- 100 g tartych migdałów
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 1 roztrzepane jajko
Ponadto:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Płaską blachę (lub kratkę) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka z grubym dnen. Następnie dodajemy pokrojony w kostke marcepan. Podgrzewamy na średniej mocy palnika. Gdy konsystencja marcepanu się rozluźni, zaczynamy mieszać masę aż do uzyskania jednolitego, gęstego kremu. Przekładamy do miski, dosypujemy tarte orzechy, mieszamy.
Na papierze do pieczenia układamy pierwszy akrusz ciasta. Rozprowadzamy na nim masę marcepanową. Przykrywamy drugim arkuszem. Przy pomocy szklanki odciskamy środek ciasta. Zaczynając od wyznaczonego środką wykonujemy 16 nacieć w równych odstępach (tak jak na zdjęciu).
Chwytamy 2 sąsiadujące ze sobą części ciasta i wywijamy je dwukrotnie na zewnątrz, w przeciwnych kierunkach. Analogicznie postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15-20 minut do zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :]
Marcepanowe cudo!
Cudo dla podniebienia ;]
Bardzo efektowny deser:)
Dziękuję