Ekspresowy tort bezowy z nutellą i truskawkami


Przed Wami kolejna propozycja wykorzystania gotowych blatów bezowych. Tym razem z aksamitnym kremem na bazie nutelli i serka mascarpone z cudownie pachnącymi i soczystymi truskawkami. W niespełna 20 minut otrzymujemy tort, którego prezencja pobudza pracę wszystkich ślinianek. Idealnie słodki, miejscami kruchy, miejscami kremowy, poprzeplatany jednymi z moich ulubionych owoców sezonowych. Obłędnie pyszny! Przygotowałam go na domowe przyjęcie z okazji Dnia Matki. Po skończeniu pierwszego kawałka przerzuciliśmy się na jedzenie łyżką prosto z patery ;]

Składniki:

  • 3 gotowe blaty bezowe – około 20 cm średnicy (polecam RKS Łubnica – dostępne w wiekszości hipermarketów w 3 rozmiarach)
  • 500 g serka mascarpone
  • 350 g nutelli
  • około 800 g truskawek

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na 2-4 części, w zależności od ich rozmiaru.
W jednej misce umieszczamy nutellę oraz serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na paterze układamy pierwszy blat bezowy. Wykładamy na niego 1/3  kremu, równomiernie rozprowadzamy. Na wierzchu układamy warstwę truskawek. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie wykładamy 1/3 kremu oraz warstwę truskawek. Przykrywamy trzecim blatem, wykładamy pozostałą część kremu, dekorujemy truskawkami.
Przechowujemy w lodówce (beza z upływem godzin spędzonych w lodówce zacznie wilgotnieć, warto więc przygotować tort w dniu jego podania).

Smacznego :]

tort bezowy z nutellą i truskawkami 1

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress