Dyniowe tiramisu
Dla nieustraszonych miłośników kofeiny polecam halloweenowe wydanie tiramisu. Mięciutkie biszkopty nasączone kawą i likierem, przełożone aksamitnym kremem na bazie mascarpone, puree z dyni i białej czekolady, z nutą cynamonu. Fantastyczna równowaga smaków, przyjemna konsystencja i piękny aromat. Przerażająca ilość pyszności w jednym, niewielkim słoiku ;]
Składniki (na 4 porcje):
- 120 g biszkoptów
- 450 g serka mascarpone
- 200 g puree z dyni (przepis tutaj)
- 125 g białej czekolady
- 250 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej lub z ekspresu
- 100 ml likieru Sheridan`s
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy 4 słoiki/pucharki o pojemności około 290 ml. Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Łączymy z serkiem mascarpone i puree z dyni.
Do zaparzonej kawy dodajemy likier. Biszkopty kruszymy na niewielkie części.
Na dnie słoiczków układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, które nasączamy kawą z likierem. Następnie wykładamy porcję kremu, zaraz po niej drugą warstwę biszkoptów, nasączonych kawą z likierem, które przykrywamy kremem. Powtarzamy jeszcze raz wszystkie warstwy. Wierzch opruszamy kakao.
Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy schłodzone.
Smacznego :]