Dyniowe tiramisu


Dla nieustraszonych miłośników kofeiny polecam halloweenowe wydanie tiramisu. Mięciutkie biszkopty nasączone kawą i likierem, przełożone aksamitnym kremem na bazie mascarpone, puree z dyni i białej czekolady, z nutą cynamonu. Fantastyczna równowaga smaków, przyjemna konsystencja i piękny aromat. Przerażająca ilość pyszności w jednym, niewielkim słoiku ;]

Składniki (na 4 porcje):

  • 120 g biszkoptów
  • 450 g serka mascarpone
  • 200 g puree z dyni (przepis tutaj)
  • 125 g białej czekolady
  • 250 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej lub z ekspresu
  • 100 ml likieru Sheridan`s
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

Przygotowujemy 4 słoiki/pucharki o pojemności około 290 ml. Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Łączymy z serkiem mascarpone i puree z dyni.
Do zaparzonej kawy dodajemy likier. Biszkopty kruszymy na niewielkie części.
Na dnie słoiczków układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, które nasączamy kawą z likierem. Następnie wykładamy porcję kremu, zaraz po niej drugą warstwę biszkoptów, nasączonych kawą z likierem, które przykrywamy kremem.  Powtarzamy jeszcze raz wszystkie warstwy. Wierzch opruszamy kakao.
Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy schłodzone.

Smacznego :]

tisamisu dyniowe

tiramisu z dynią

tiramisu dyniowe

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress