Drożdżowy warkocz z makiem


Jeżeli nie wyobrażacie sobie Świąt bez makowca, ale znudziła Wam się jego klasyczna forma, to mam coś specjalnie dla Was :] Rumiany, puszysty warkocz z ciasta drożdżowego, przepleciony aromatyczną masą makową zauroczy swoim wyglądem i zachwyci smakiem. Kolejny dowód na to, że nadając bożonarodzeniowym potrawom nowego wyglądu wcale nie musimy rezygnować z tradycji :]

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (8g)
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 400 g masy makowej (polecam Bakalland)
  • mąka do podsypywania stolnicy

Składniki na lukier:

  • 9 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. W rondelku, na niskiej mocy palnika podgrzewamy mleko z masłem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy przy pomocy miksera (końcówki świderki) lub robota kuchennego (końcówka hak) aż do uzyskania gładkiej, plastycznej masy. Miskę z ciastem przykrywamy od góry ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Silikonową stolnicę lub kuchenny blat podsypujemy maką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Roprowadzamy na nim masę makową, zostawiając po 2 cm wolnego ciasta z każdego brzegu. Ciasto posmarowane masą zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego brzegu.

Otrzymaną „roladę” przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i kroimy wzdłuż dłuższej krawędzi na pół (UWAGA – nie przecinamy górnych 3 cm ciasta!). Otrzymane 2 kawałki ciasta przeplatamy ze sobą w taki sposób, aby farsz był widoczny od góry.

Pieczemy około 30 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia. Dekorujemy lukrem.

Smacznego :]

makowiec

makowiec 1

drożdżowy warkocz

Zapisz

Zapisz

2 Comments

  1. Warkocz z makiem jest przepyszny. Znając umiłowanie mojej rodzinki do słodkości zdecydowałam się podwoić składniki. I dobrze zrobiłam, bo z jednego zostały już jedynie okruszki:-). zebrałam ochy i achy od najbliższych. Więc jednogłośnie mogę stwierdzić, że na 100% ten przepis zagości w mojej kuchni. dziękuję i polecam:-)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress