Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Nic tak nie podkreśla wspaniałości niedzieli jak domowe ciasto. Zwłaszcza, gdy są to ciepłe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, podane na śniadanie. Gdy jeszcze można wrócić do łóżka, w którym leniwie przeciąga się pies, w powietrzu unosi się aromat kawy, a w perspektywie cały, wolny dzień…
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 100 g masła
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 15 g suchych drożdży
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.
Ponadto:
- 10 ciemnych śliwek
- mąka do oprószania rąk
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. W rondelku, na niskiej mocy palnika podgrzewamy mleko z masłem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy przy pomocy miksera (końcówki świderki) lub robota kuchennego (końcówka hak) aż do uzyskania gładkiej, plastycznej masy. Wbijamy jajka, ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy od góry ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Pierkarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy pestek.
Oprószamy dłonie mąkę, nabieramy pierwszą porcję ciasta, formujemy w kulę i odkładamy na blaszkę. Porcje powinny mieć wielkość małej pięści – powinno ich wyjść około 12. Oprószamy dłonie przed formowaniem każdej porcji.
Na wierzchu ciasta układamy po 3 ćwiartki śliwek. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]