Drożdżowiec z chałwą i orzechową kruszonką


Za oknami prawdziwa kalendarzowa jesień, a w moim domu ciepło od nagrzanego piekarnika i pachnie słodką Grecją :] Aromat pieczonej chałwy i orzechowej kruszonki bez większego problemu wygrywa z ponurą aurą i przesileniem. A że wszystko zatopione jest w wolno starzejącym się cieście drożdżowym, to będę mogła raczyć się wyjątkowym i rzadko spotykanym smakiem przez nastepne 3 dni.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 2 duże jaja
  • torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g drobnego cukru
  • 30 g świeżych drożdży

Składniki na masę chałwową:

  • 400 g chałwy
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki

Blendujemy do uzyskania gładkiej, bardzo gęstej masy.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru

Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn. Do dużego naczynia wlewamy ciepłe mleko i dodajemy pokruszone drożdże, następnie mąkę, cukier i mieszamy trzepaczką. Przykrywamy ściereczką kuchenną i zostawiamy (najlepiej w ciepłym miejscu) do podwojenia objętości. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i solidnie wyrabiamy mikserem, wykorzystując końcówki – świderki. Ciasto powinno być dość puszyste i elastyczne.
Okrągłą formę (około 20 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej połowę ciasta. Następnie układamy warstwę z połowy masy chałwowej (małą łyżeczką, w miarę równomiernie – cała powierzchnia ciasta nie musi być pokryta masą, można pozostawić niewielkie przerwy).  Wylewamy pozostałą część ciasta drożdżowego oraz masy chałwowej. Posypujemy kruszonką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.

Pieczemy około 50 min. w temperaturze 170 stopni (ja wykorzystałam funkcję termoobiegu). Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

drożdżowiec z chałwą i orzechową kruszonką 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress