Drożdżowe racuchy z jabłkami
Na początku jesieni przychodzi taki czas, że w porze weekendowego śniadania marzą mi się wyłącznie drożdżowe racuchy z jabłkami. Cieplutkie, miękkie, pachnące wanilią, oprószone grubą warstwą cukru pudru. Pałaszowane w ciepłym szlafroku i popijane aromatyczną kawą lub ulubioną herbatą. Jeżeli i Wy weszliście już w ten tryb, podsyłam swój ulubiony, sprawdzony przepis – niech i Wam pysznie służy :]
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka L
- 7 g suchych drożdży
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
- 2 średniej wielkości jabłka
Ponadto:
- olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w rondelku – powinno być bardzo ciepłe, ale nie doprowadzamy go do zagotowania. W misce umieszczamy mąkę, drożdże i cukier. Zalewamy mlekiem, chwilkę miksujemy. Dodajemy jajka, ponownie miksujemy – wyłącznie do połączenia składników.
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy, mieszamy.
Na dużej patelni podgrzewamy tłuszcz. Przy pomocy łyżki wykładamy po 3 porcje masy. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia na średniej mocy palnika (na płycie indukcyjnej wykorzystuję poziom 6). Przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :]