Drożdżowe racuchy z jabłkami


Na początku jesieni przychodzi taki czas, że w porze weekendowego śniadania marzą mi się wyłącznie drożdżowe racuchy z jabłkami. Cieplutkie, miękkie, pachnące wanilią, oprószone grubą warstwą cukru pudru. Pałaszowane w ciepłym szlafroku i popijane aromatyczną kawą lub ulubioną herbatą. Jeżeli i Wy weszliście już w ten tryb, podsyłam swój ulubiony, sprawdzony przepis – niech i Wam pysznie służy :]

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka L
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 2 średniej wielkości jabłka

Ponadto:

  • olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w rondelku – powinno być bardzo ciepłe, ale nie doprowadzamy go do zagotowania. W misce umieszczamy mąkę, drożdże i cukier. Zalewamy mlekiem, chwilkę miksujemy. Dodajemy jajka, ponownie miksujemy – wyłącznie do połączenia składników.

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy, mieszamy.

Na dużej patelni podgrzewamy tłuszcz. Przy pomocy łyżki wykładamy po 3 porcje masy. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia na średniej mocy palnika (na płycie indukcyjnej wykorzystuję poziom 6). Przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :]

racuchy drożdzowe z jabłkami

racuchy z jabłkami

drożdżowe racuchy

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress