Drożdżowe muffinki z truskawkami i waniliową kruszonką


Przed nami kolejny sierpniowy weekend, który nie zapowiada się ani na ciepły, ani na słoneczny. Nie pozostaje nic innego jak samemu zadbać o wakacyjną atmosferę. W budowaniu letnigo klimatu pomogą drożdżowe muffinki. Pulchne, mięciutkie ciasto, polskie truskawki i aromatyczna, waniliowa kruszonka. Idealny deser na grilla, nawet jeżeli ten będzie elektryczny i nie opuści kuchennych progów. Nie dajcie się brzydkiej pogodzie! :]

Składniki na 12 bardzo dużych muffinów:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 2 duże jaja
  • torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g drobnego cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g truskawek

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru (w tym 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią)

Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.

Ponadto:

  • olej rzepakowy lub kokosowy do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Na początek zaczyn – drożdże rozrabiamy w bardzo ciepłym (ale nie wrzącym!) mleku. Dodajemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
W międzyczasie przesiewamy pozostałą część mąki i mieszamy z pozostałą częścią cukru. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło oraz jajka. Miksujemy przy pomocy końcówek-świderek aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Miskę z wyrobionym, ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Umyte i wysuszone truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy kruszonkę zgodnie z przepisem powyżej.
Natłuszczamy wgłębienia w formie do muffinów i przekładamy do nich wyrośnięte ciasto drożdżowe (do 3/4 wysokości). Następnie w surowe ciasto wciskamy pokrojone truskawki – poziom ciasta powinien się zrównać z formą. Wierzch surowych muffinów posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25 min. w temperaturze 170 stopni (ja wykorzystałam funkcję termoobiegu). Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

muffinki drożdżowe z truskawkami

muffinki z truskawkami

babeczki z truskawkami i kruszonką

muffinki z truskawkami i kruszonką

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress