Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką


Nie da się ukryć – jagody zawładnęły moją kuchnią. W głowie tyle pomysłów, że nie jestem pewna, czy wystarczy mi tegorocznego sezonu. Za jagodowym sernikiem z oreo ustawiły się w kolejce puszyste drożdżówki z ogromem słodkiej kruszonki. Smakują tak rozkosznie jak wyglądają, aczkolwiek jako wielbicielka wszelkich drożdżowców mogę nie być obiektywna ;] Idealne do zabrania na plażę jako przekąska. Z takim prowiantem staniecie się zupełnie obojętni na „cieeeeepłeeeee, świeeeeżeeee pączkiiiii” oferowane przez zawodzących handlarzy obnośnych ;]

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 2 duże jaja
  • torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g drobnego cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 g jagód

Składniki na bardzo dużą ilość kruszonki:

  • 100 g masła
  • 12 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru

Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.

Przygotowanie:

Na początek zaczyn – drożdże rozrabiamy w bardzo ciepłym (ale nie wrzącym!) mleku. Dodajemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
W międzyczasie przesiewamy pozostałą część mąki i mieszamy z pozostałą częścią cukru. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło oraz jajka. Miksujemy przy pomocy końcówek-świderek aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
Uzyskaną masę przekładamy do ramekinów (na przemian łyżka masy, jagody, łyżka masy, jagody) do 3/4 wysokości naczynia. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę i nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Kruszonką posypujemy wierzch surowego ciasta, wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 min. w temperaturze 170 stopni (ja wykorzystałam funkcję termoobiegu). Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

 

drożdżowe z kruszonką

jagodzianki

drożdżowe z jagodami

drożdżowe bułeczki z jagodami

drożdżówka

 

6 Comments

    • Wcale nie szkoda. :) To jest właśnie ten „inny post”, tylko w nowej odsłonie :) Zapomniałam niestety usunąć nieaktualną wersję. Jeżeli mam możliwość, uzdoskanalam już opublikowane receptury i aktualizuję je, dodając nowe, zdecydowanie przyjemniejsze dla oka zdjęcia. Gdy rozpoczynałam prowadzenie bloga nie dysponowałam ani dobrym sprzętem, ani zapleczem. Szkoda mi kasować fajne, sprawdzone przepisy tylko dlatego, że jakość zdjęć z początkowego okresu odbiega od tej bieżącej. Dlatego też staram się modyfikować najwcześniejsze posty. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia! :)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress