Drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonowym lukrem
Całą rodzinę dopadło jesienne przesilenie, a nagłe ochłodzenie i nieprzyjemny wiatr nie poprawiają samopoczucia. W takie dni jak te, niezawodnym poprawiaczem nastroju stają się mięciutkie, drożdżowe bułeczki. Zwłaszcza jak mają w środku jabłka i pachną cynamonem. Idealnie komponują się z gorącą herbatą lub aromatyczną kawą. A gdy jeszcze można usiąść wygodnie na sofie i nieśpiesznie się nimi delektować, to znikają wszelkie powody do narzekania :]
Składniki (na około 12 bułeczek):
- 300 g mąki
- 75 g masła
- 150 ml mleka
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 8 g suchych drożdży
- 4 żółtka
- szczypta soli
Ponadto:
- 3 duże jabłka
- 1 żółtko do posmarowania bułeczek
Na lukier:
- 9 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
- pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. W rondelku, na niskiej mocy palnika podgrzewamy mleko z masłem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy chwilę przy pomocy miksera (końcówki świderki) lub robota kuchennego (końcówka hak). Wbijamy żółtka, ponownie wyrabiamy, tym razem dłużej – aż do uzyskania gładkiej, plastycznej masy. Miskę z ciastem przykrywamy od góry ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Pierkarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką (dłonie też najlepiej zanurzyć w mące). Dzielimy je przy pomocy noża na 12 w miarę równych porcji.
Bierzemy pierwszą porcję ciasta, lekko spłaszczamy, na środku układamy 1 ćwiartkę jabłka, sklejamy ze soba końce ciasta i formujemy kulę. Układamy na blaszce. Analogicznie postępujemy z pozostałymi porcjami.
Wierzch każdej bułeczki smarujemy zółtkiem. Pieczemy około 25-30 minut – do zarumienienia. Odstawimy do przestygnięcia. Dekorujemy lukrem.
Smacznego :]