Drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonowym lukrem


Całą rodzinę dopadło jesienne przesilenie, a nagłe ochłodzenie i nieprzyjemny wiatr nie poprawiają samopoczucia. W takie dni jak te, niezawodnym poprawiaczem nastroju stają się mięciutkie, drożdżowe bułeczki. Zwłaszcza jak mają w środku jabłka i pachną cynamonem. Idealnie komponują się z gorącą herbatą lub aromatyczną kawą. A gdy jeszcze można usiąść wygodnie na sofie i nieśpiesznie się nimi delektować, to znikają wszelkie powody do narzekania :]

Składniki (na około 12 bułeczek):

  • 300 g mąki
  • 75 g masła
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 8 g suchych drożdży
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 3 duże jabłka
  • 1 żółtko do posmarowania bułeczek

Na lukier:

  • 9 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. W rondelku, na niskiej mocy palnika podgrzewamy mleko z masłem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy chwilę przy pomocy miksera (końcówki świderki) lub robota kuchennego (końcówka hak). Wbijamy żółtka, ponownie wyrabiamy, tym razem dłużej – aż do uzyskania gładkiej, plastycznej masy. Miskę z ciastem przykrywamy od góry ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Pierkarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką (dłonie też najlepiej zanurzyć w mące). Dzielimy je przy pomocy noża na 12 w miarę równych porcji.
Bierzemy pierwszą porcję ciasta, lekko spłaszczamy, na środku układamy 1 ćwiartkę jabłka, sklejamy ze soba końce ciasta i formujemy kulę. Układamy na blaszce. Analogicznie postępujemy z pozostałymi porcjami.

Wierzch każdej bułeczki smarujemy zółtkiem. Pieczemy około 25-30 minut – do zarumienienia. Odstawimy do przestygnięcia. Dekorujemy lukrem.

Smacznego :]

bułeczki z jabłkami i cynamonowym lukrem

drożdżowe bułeczki z jabłkami 1

bułeczki z jabłkami i cynamonowym lukrem 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress