Domowy sos karmelowy


Bursztynowy, aksamitny, o idealnej konsystencji, wyrazistym aromacie i smaku cukierków werther’s original – to właśnie domowy sos karmelowy. Jego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 10 minut i już nigdy więcej nie pomyslisz o tym sklepowym. Polewaj nim lody, gofry, naleśniki, rozmaite ciasta lub (jak jesteś zaprawionym cukrożercą) wyjadaj prosto z sosjerki :]

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 230 g cukru
  • 100 g posiekanego masła

Przygotowanie:

Na niskiej mocy palnika podgrzewamy śmietanę kremówkę, odstawiamy na bok. W oddzielnym garnku podgrzewamy cukier – na średniej mocy palnika – aż do rozpuszczenia. Dodajemy masło, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy ciepłą kremówkę i ponownie mieszamy – tak długo aż uzyskamy gładką konsystencję.

Gotowe! :]

domowy karmel

karmeldomowy sos karmelowy

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress