Domowy sos karmelowy
Bursztynowy, aksamitny, o idealnej konsystencji, wyrazistym aromacie i smaku cukierków werther’s original – to właśnie domowy sos karmelowy. Jego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 10 minut i już nigdy więcej nie pomyslisz o tym sklepowym. Polewaj nim lody, gofry, naleśniki, rozmaite ciasta lub (jak jesteś zaprawionym cukrożercą) wyjadaj prosto z sosjerki :]
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 230 g cukru
- 100 g posiekanego masła
Przygotowanie:
Na niskiej mocy palnika podgrzewamy śmietanę kremówkę, odstawiamy na bok. W oddzielnym garnku podgrzewamy cukier – na średniej mocy palnika – aż do rozpuszczenia. Dodajemy masło, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy ciepłą kremówkę i ponownie mieszamy – tak długo aż uzyskamy gładką konsystencję.
Gotowe! :]