Domowy cukier waniliowy


Ten, kto próbował nabyć prawdziwy cukier z wanilią zamiast oszukanego i optycznie złudnego – wanilinowego, wie jak ciężkie i kosztowne jest to zadanie. Dlatego naprawdę warto poświęcić 10 minut (zdecydowanie mniej niż jeżdżenie od sklepu do sklepu) i przygotować domową wersję tego częstego składnika wielu ciast i deserów. Zanim będzie gotowy należy go przez tydzień przechowywać w szczelnym pojemniku, ale przepiękny aromat, który w tym czasie osiagnie, jest wart oczekiwania. Idealny do posypania lekko kwaśnych, letnich owoców.

Składniki:

  • 1 kg cukru
  • 2 laski wanilii
  • 1 szczelnie zamykany pojemnik

Przygotowanie:

Do pojemnika wsypujemy połowę cukru*. Przecinamy laskę wanilii i przy pomocy noża wyskrobujemy nasionka. Dodajemy je do cukru znajdującego się w pojemniku, a następnie mieszamy. Nie wyrzucamy przeciętej i wydrążonej wanilii, tylko wciskamy ją w głąb cukru. Do pojemnika przesypujemy pozostałą część cukru i postępujemy analogicznie – mieszamy z nasionkami drugiej laski wanilii, którą na końcu chowamy w cukrze. Odstawiamy na czas 1 tygodnia.

*jeżeli dysponujecie szerokim pojemnikiem, można wsypać od razu całość cukru. Ja wykorzystałam wysokie i jednocześnie dość wąskie naczynie, dlatego podzieliłam proces na 2 etapy, co ułatwiło mi mieszczanie, a w konsekwencji równomierne rozprowadzenie wanilii.

Smacznego :]

domowy cukier waniliowy 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress