Domowy cukier waniliowy
Ten, kto próbował nabyć prawdziwy cukier z wanilią zamiast oszukanego i optycznie złudnego – wanilinowego, wie jak ciężkie i kosztowne jest to zadanie. Dlatego naprawdę warto poświęcić 10 minut (zdecydowanie mniej niż jeżdżenie od sklepu do sklepu) i przygotować domową wersję tego częstego składnika wielu ciast i deserów. Zanim będzie gotowy należy go przez tydzień przechowywać w szczelnym pojemniku, ale przepiękny aromat, który w tym czasie osiagnie, jest wart oczekiwania. Idealny do posypania lekko kwaśnych, letnich owoców.
Składniki:
- 1 kg cukru
- 2 laski wanilii
- 1 szczelnie zamykany pojemnik
Przygotowanie:
Do pojemnika wsypujemy połowę cukru*. Przecinamy laskę wanilii i przy pomocy noża wyskrobujemy nasionka. Dodajemy je do cukru znajdującego się w pojemniku, a następnie mieszamy. Nie wyrzucamy przeciętej i wydrążonej wanilii, tylko wciskamy ją w głąb cukru. Do pojemnika przesypujemy pozostałą część cukru i postępujemy analogicznie – mieszamy z nasionkami drugiej laski wanilii, którą na końcu chowamy w cukrze. Odstawiamy na czas 1 tygodnia.
*jeżeli dysponujecie szerokim pojemnikiem, można wsypać od razu całość cukru. Ja wykorzystałam wysokie i jednocześnie dość wąskie naczynie, dlatego podzieliłam proces na 2 etapy, co ułatwiło mi mieszczanie, a w konsekwencji równomierne rozprowadzenie wanilii.
Smacznego :]