Domowe szyszki
Smakujące dzieciństwem kulki, po które ustawiały się kolejki w każdym szkolnym sklepiku. Proste połączenie preparowanego ryżu i krówek zawładnęło niejednym podniebieniem i do dziś przywołuje słodkie wspomnienia. Jeżeli macie ochotę na mały powrót do przeszłości, kliknijcie „czytaj dalej” i zabierajcie się za domową produkcję szyszek
Składniki (na około 20 szyszek):
- 150 g ryżu preparowanego
- 400 g masy krówkowej
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Z przygotowanej masy formujemy kulki i układamy na papierowych papilotkach. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :]