Domowe szyszki


Smakujące dzieciństwem kulki, po które ustawiały się kolejki w każdym szkolnym sklepiku. Proste połączenie preparowanego ryżu i krówek zawładnęło niejednym podniebieniem i do dziś przywołuje słodkie wspomnienia. Jeżeli macie ochotę na mały powrót do przeszłości, kliknijcie „czytaj dalej” i zabierajcie się za domową produkcję szyszek :)

Składniki (na około 20 szyszek):

  • 150 g ryżu preparowanego
  • 400 g masy krówkowej
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Z przygotowanej masy formujemy kulki i układamy na papierowych papilotkach. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

szyszki 1

szyszki 2

szyszki 3

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress