Domowe sezamki
Jestem ogromną fanką sezamków w każdej postaci. Gdy poznałam recepturę ich przygotowywania, od razu pożałowałam, że zajadałam się tymi kupnymi. Nie dość, że wystarczy poświęcić jedynie około 10-15 minut, to efekt końcowy przebija smakiem wszystkich producentów. Spróbujcie sami, a już nigdy nie sięgnięcie po sezamki ze sklepowej półki :]
Składniki:
- 100 g sezamu
- 100 g prażonych orzechów laskowych bez skórki
- 200 g cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Sezam podprażamy na suchej patelni – uważamy by go nie przyrumienić za bardzo, bo zrobi się gorzki. Orzechy laskowe siekamy na mniejsze części.
Cukier wsypujemy na patelnię. Dolewamy wodę. Podgrzewamy na średniej mocy palnika do rozpuszczenia. Powinniśmy uzyskać bursztynowy syrop. Dodajemy miód, mieszamy. Następnie szybko wsypujemy sezam z orzechami i energicznie mieszamy.Błyskawicznie przekładamy na papier pergaminowy, przykrywamy drugim arkuszem i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Po przestygnięciu zdejmujemy górny arkusz papieru i kroimy sezamki na dowolnej wielkości porcje. przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego :]
Ja również uwielbiam sezamki i mogę je jeść o każdej porze:) Fajny przepis, będę próbować i mam nadzieję, że wyjdą tak smaczne, jak się prezentują na Twoich zdjęciach:)
Trzymam kciuki! :]