Domowe krówki


Przepyszne, mleczne cukierki, które swoją konsystencją przypominają połączenie krówki i toffi. Wspaniały aromat wanilii, subtelny smak, wyważona słodycz – domowa wersja tych słodkości ma wiele zalet. Spróbujcie i przekonajcie się jak prosto i szybko można je przygotować :]

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią (ok. 10 g)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru*
  • 100 g masła

*szklanka o pojemności ok. 240 ml

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy na dużej, teflonowej patelni lub w garnku o grubym dnie. Gotujemy przez godzinę na średniej mocy palnika (w przypadku płyty indukcyjnej na „piątce”), mieszając jedynie od czasu do czasu. Nastepnie zwiększamy temperaturę (na „siódemkę”), gotujemy przez kolejne 15-20 minut i mieszamy niemal bez przerwy by uniknąć przypalenia. Masa powinna zgęstnieć i nabrać intensywnego, ciemnobeżowego koloru. Aby mieć pewność, że jest już gotowa wystarczy przełożyc łyżeczkę masy na talerzyk i wstawić do lodówki – jeżeli zacznie zastygać, wszystko jest w porządku. Zdejmujemy patelnię/garnek z palnika i odstawiamy na bok. Przy pomocy miksera lub blendera z końcówką do ubijania ucieramy masę przez około 5 minut. Przekładamy do protokątnego pojemnika wyołożonego folią aluminiową (wykorzystałam pojemnik o wymiarach 12 x 20 cm). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy już zastygnie, wyciągamy z pojemnika, przenosimy na deskę i kroimy według uznania. Możemy opcjonalnie zapakować krówki w papierki lub celofan.

Smacznego :]

domowe-toffi

domowe-cukierki-toffi

krowki-domowe

cukierki-krowki

 

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress